Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Szent István király (2006.08.20.)

2017

A sziklára épült ház nem dől össze, bármilyen vihar is legyen.
Életünk viharzó tengerén számos téma kerül felszínre. Nézhetjük az európai nagy kérdéseket, figyelhetjük nemzetünk sorsát, vagy Egyházunk aggasztó kérdéseit. Ebben a helyzetben szeretnénk ma megállni, ünnepelni, Istenre tekinteni, szent István útmutatását kérni.
Az ünnep azt jelenti számunkra, hogy igyekszünk felülemelkedni a napi gondokon, felemelni szívünket és tekintetünket, újra felfedezni a célt, amerre tartunk, erőt meríteni Isten kegyelméből.
Sokszor fenyeget az a veszély, hogy a nagy európai és nemzeti problémákat nem tudom én magam megoldani, ezért inkább nem teszek semmit. Várom, hogy majd lesz valahogy. Pedig a változás, az új dolgok megszületése, az értékek megerősítése az egyes emberekkel kezdődik el. Ha én merek változtatni, szebbé tenni az életemet, komolyabban venni hitemet, keresztény életemet, az hatással lesz a körülöttem élőkre is. Persze, ez a hatás lassú, nem illik bele az azonnali eredményt váró közgondolkodásba. Mégis nekem kell megtennem az első lépést. Ha Istennel igyekszem utamat járni, akkor nem lankadok el, akkor lesz erőm az előrejutáshoz, akkor mások számára is meg tudom mutatni az Isten Országa felé vezető út szépségét, vonzó erejét.

2006

A sziklára épült ház nem dúl össze, bármilyen vihar is legyen.
Szent István király ünnepén, emlékezve országalapító királyunkra, tanulni szeretnénk tőle.
Tanulni elsősorban a mély Istenkapcsolatot, mély hitet, amely átsugárzik életművén. Éppen ezért szeretnénk ma is egyre jobban az evangélium tanítása szerint formálni, alakítani életünket. Európa és benne nemzetünk keresztény gyökerekből táplálkozik. Ez nem szégyellni való, hanem büszke öröm a számunkra. Bátran vállaljuk keresztény hitünket, megerősítjük keresztény életünket, és akarunk tanúságot tenni erről a hitünkről.
Keresztény életünk nem magányos élet. Közösségbe hív bennünket Istenünk. Első látható közösség a család. Szeretnénk megerősíteni a családi élet szentségét, szeretnénk, legalább saját családunkban, a keresztény család eszményét megélni, alakítani. S mert emberi kapcsolatainkban sokféle nehézség adódik, Isten iránti szeretetünkből fakad a megbocsátás szándéka, saját környezetünkben, szűkebb és tágabb életterünkben.
Mindez persze nem működik az áldozatvállalás és az elkötelezettség nélkül. Áldozatot hozni a másikért, azokért, akikkel szeretet kapcsolat fűz össze sokszor nem is nehéz. De azokért, akikkel nem sok kapcsolat van, akik egészen másképp gondolkodnak, bizony nem könnyű. Vállalni az elkötelezettséget családban, egyházban, a mai világ szemében nem egyszerű, nem pozitívan támogatott gondolat. Mi mégis, Isten iránti elkötelezettségünkből fakadóan, vállaljuk a szeretet elköteleződését, vállaljuk a hűséget hazánkhoz, Istenünkhöz
Nemzetünk fővédőszentjének ünnepén kérjük Istenünk kegyelmét, hogy Szent István példájára, sziklára építsük saját, családunk, egyházunk és nemzetünk életét.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu