Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Szent Család vasárnapja A év (2013.12.29.)

A Szent család a családok példaképe
Karácsony nyolcadában a Szent családra tekintünk, róluk szeretnénk példát venni. Mit tudunk róla?
Magáról a Szent családról, Jézus gyerekkoráról alig tudunk valamit. Előttünk áll József Istenre figyelése, gondoskodó szeretete, Mária csendes háttér munkája. Ami talán a legfontosabb, hogy Isten Fia családban akart a világra jönni, ezzel kiemelve a család fontosságát, szerepét az ember és a társadalom életében.
Ma mit tanulhatunk a Szent Család életéből?
Mindenképpen erősítenünk kell annak fontosságát, hogy a család édesapa, édesanya és a gyerek(ek) közössége. Fontos ismertetője, hogy a szülők nyitottak a gyermekre, a természet rendje szerint, aki szeretetük gyümölcse, és Isten ajándéka számukra.
Ma számos kihívás éri a családot és a házasságot. Sokan szeretnék másképp értelmezni, mint ahogy azt Isten megalkotta a teremtésben. Ezeket a kihívásokat veszi számba a püspöki szinódus, amelynek folyamatában benne vagyunk, és amely majd októberben tanácskozik a családról való gondoskodás témakörében. A mai legnagyobb kihívás a családok számára a válások magas száma, a kevés megkötött házasság, az alternatív házasságformák erőszakos terjesztése.
Mi lehet a mi válaszunk minderre?
Egyrészt a házasságra való felkészítés. Ide kapcsolódik olyan házasságok, családok bemutatása, amelyek pozitív példát adnak.
Másrészt a családok, házasságok támogatása. Ennek sokféle formája van, akár plébániai csoporttal, akár valamelyik lelkiségi mozgalom keretében.
Harmadrészt fontos kiállnunk a házasság és a család Isten akarta formája mellett. Magunknak is ismernünk kell, mit és miért mond erről egyházunk.
És persze mindezeknek az alapja, hogy a magunk családját igyekszünk megerősíteni, formálni, hogy Isten álmát valósíthassuk meg életünkben. Kérjük ma ehhez Isten kegyelmi erejét!Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu