Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Gyertyaszentelő Boldogasszony 2014 (2014.02.02.)

Új fény támadt, pogányoknak üdvösség, kiválasztott nemzetednek dicsőség!
A gyertya ősi eszköz. Sok jelzést hordoz, bár ezek lassan feledésbe merülnek. A gyertya világít, ehhez önmagát adja oda, emészti el. Ma, amikor egy kapcsolásra világosság támad a lakásban, nehezebb meglátnunk a gyertya értelmét. Hogy a fény áldozatot kíván, ma legfeljebb a villanyszámla érkezésekor látjuk meg. Ezért is fontos a mai ünnep. Amikor gyertyát szentelünk, arra figyelünk, aki a valódi fény, akitől minden fény származik. Eszünkbe juthat húsvét éjszakájának liturgikus kezdete, amikor a húsvéti gyertyáról árad szét a fény a templomban. A gyertya fénye Jézust jelzi számunkra. Ezért gyújtjuk meg az ünnepi asztal mellett, ezért világít az elhunyt mellett. Keresztelésünkkor mindannyian kaptunk egy égő gyertyát. Vajon ez a gyertya hogyan világít? A bennem élő fény hitemet jelzi. Ezzel a lánggal meggyújthatom a másik hitének lángját. De ehhez személyes találkozás kell.
A mai ünnep a találkozás ünnepe is. Jézus először találkozik népével a két idős személyében. Simeon énekét a nap lezárásaként ma is sokan szívesen imádkozzák.
Én hogyan találkozom Jézussal? Felismerem-e benne a Messiást, életem megerősítőjét, aki megváltott, aki vezet, aki hazavár? Van-e bennem kitartó várakozás? Minden találkozást megelőzi a várakozás, a készülődés, a nyitottság a másik felé. A vasárnap alkalmat ad a találkozásokra, ha nyitott vagyok, ha engedem, hogy megérintsen, megszólítson a másik, a mellettem élő.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu