Főoldal
 Események
 Hirdetések
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Évközi 16. vasárnap A év (2014.07.20.)

2017

Isten Országa növekedjen!
A kalász, a termés Isten Országának növekedése. A magvető munkája állt előttünk a múlt héten. Ma egy másik szempontból látjuk tevékenységét. Elvégez mindent, amit kell, mégis felüti fejét a konkoly. Milyen sokszor tapasztaljuk, hogy minden tőlünk telhetőt elvégzünk, mégse úgy sikerül, ahogy igazán jó lenne. Természetünk rosszra hajló lett az eredeti bűn következtében. A gonosz jelen van a világban, arra tör, hogy az embert eltérítse Isten útjáról. A megváltás nem azt jelenti, hogy a sátán már nem működne. Harca utóvédharc. A Megváltó legyőzte ugyan, de még van ereje, működik. Éppen ezért nekünk is szükségünk van Isten erejére. Vele sikeresen megvívhatjuk a harcot. Szent Pál figyelmeztet: aki áll, vigyázzon, hogy el ne essen. Isten megengedi a gonosz jelenlétét, hogy el ne bízzuk magunkat. Ne gondoljuk azt, a magunk erejéből eljuthatunk Isten országába, ahová vágyakozunk.
A másik két hasonlat arra utal, hogy bár kevés, amit tenni tudunk, mégis nagy dolog lehet belőle. Kicsiny magból hatalmas fa, a kevés kovász a sok tésztát megkeleszti. Bár kevesen vagyunk, ha rajtunk keresztül Isten ereje áradni tud, Ő elvégzi azt, amit akar.

2014

A mennyek országa olyan …
Hogyan képzelem el a mennyek országát? Fontos, hogy legyen róla valamilyen képem, azzal együtt, hogy szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív fel nem fogja, amit Isten az őt szeretőknek készített. Ha előttem áll az, ahová tartok, ha ez egy élettel teli kép, akkor tudom vállalni az erőfeszítéseket eléréséért.
Milyen szépen indul egy munkahely, egy közös élet, egy kirándulás! Örömmel teli a kezdet, van bennünk lelkesedés, kitartás. Nekem/nekünk sikerülni fog. Aztán jönnek a nehézségek. ’Én nem ilyen lovat akartam.’ Honnan van mindez bennünk? Olyan ez, mint az evangélium képe. Honnan a konkoly a búza között? Ellenséges ember műve a gyom. Ellenségünk műve, hogy az egyetértés könnyen megszűnik, hogy vetélkedés van ember és ember között, hogy az irigység felüti fejét. Persze hiba lenne csupán egy külső hatalomra ráfogni mindezt. Hiba lenne az eredeti bűnt okolni mindenért. Szabad akaratúnak alkotott a Teremtő, ebből következik, hogy felelős vagyok tetteimért. A gonosz által belém hullatott gyomot kitartó munkával kell irtanom.
Jézus másik két képe Isten országáról abban bátorít minket, hogy a kicsinyből is lehet nagy, a kevés is hatással lehet a nagy egészre. Jézus ismer minket, tudja, hogy könnyen elkeseredünk, elkedvetlenedünk. A példabeszéd megerősíti kitartásunkat, újra éleszti lelkesedésünket. Ha nyitott szívvel hallgatjuk a krisztusi tanítást, újult erővel indulhatunk a hétköznapok feladatainak!

2011

Isten Országának polgáraiként
Életünk végső célja, hogy megkaphassuk azt a helyet, amelyet Jézus készít számunkra az Ő Országában. Milyen is ez az ország, amelyről Jézus példabeszédekben tanít?
Már itt a földön megtapasztalható, de csak csírájában, csak az Istenre nyitott szemmel járók számára. Éppen ezért tűnik kicsinynek. Jézus nem azt akarja, hogy hatalma szava miatt, mintegy félelemből járjunk Országának útján. Szeretettel hív, erőt és segítséget ad, de szükség van a mi erőfeszítésünkre, szükség van a bizalmunkra, szükség van türelmünkre is. Isten Országa rejtetten, kicsinyként indul, de benne van az az erő, amely által kiteljesedik majd a maga idejében.
Bár gyengének érezzük magunkat, bár oly sokszor nehéz ezen az úton járni, de nem szabad elcsüggednünk, mert gyengeségünkben segítségünkre siet a Lélek. Megtanít a helyes útra, megmutatja a növekvő, a jelenlevő Isten Országát, és elvezet egészen a célig.
Ha a Lélek vezet bennünket, bizalommal járhatjuk életünk útját. Akkor el tudjuk fogadni vezetőnket, akkor fel tudjuk ismerni feladatunkat az Egyházban, akkor szeretetben, egymást segítve tudjuk járni a jézusi utat.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu