Főoldal
 Események
 Hirdetések
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Advent 4. vasárnapja B év (2014.12.21.)

Íme az Úr szolgáló leánya
Hajlamosak vagyunk arra, hogy az ismert evangéliumi történeteket felületesen olvassuk. Ismerjük mondanivalóját, számos fejtegetést olvastunk, hallottunk róla. Az angyali üdvözlet evangéliuma könnyen ebbe a kísértésbe visz bennünket.
Egy egészen fura gondolat fogalmazódik meg bennem. Nézzük meg Isten szemszögéből az eseményt! Mi történik itt? Isten rábízza a legszebb tervét egy emberre. Rónai Györgynek van egy írása, melyben azt a képet tárja elénk, hogy az egész mennyei „társadalom” megáll, és lélegzet visszafojtva várja Mária válaszát.
Milyen nehéz nekem is rábízni valamit a másik emberre. Félek, hogy nem olyan lesz, mint amilyennek szeretném. Másképpen fogja megoldani. Vagy félek attól, azt fogja gondolni, én nem tudom elvégezni a feladatot. Ha magam teszem, gyorsabban, egyszerűbben végzek. Isten a legszebb tervét, üdvösségünket, rábízza az emberre, aki szabadon dönt, vállalja-e. Isten ma rám akar bízni valamit. Rajtam keresztül akar elmenni a mellettem élő emberhez.
Nézzük meg Mária szemszögéből a történést! Megvan a terve, vágya, hogyan fogja leélni életét. Ott van József, akivel eljegyezték egymást. Szeme előtt áll kortársainak élete. Ő is így tervezi életét. Az angyal szava teljesen felborít mindent. Egészen át kell alakítania elképzeléseit.
Hányszor van olyan életemben, hogy a másik terve borítja az enyémet! Hogyan tudom elfogadni, beleállni a másik elgondolásába, tervébe? Le tudok-e mondani saját álmaimról a másik kedvéért?
Karácsony ünnepe közeledik. Milyennek képzelem el az idei ünnepet? Kivel beszéltem már meg ezt? Nyitott vagyok-e a másik ötleteire?Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu