Főoldal
 Események
 Hirdetések
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Nagyböjt 3. vasárnapja B év (2015.03.08.)

Buzgóbban gyakorolják az irgalmasság tetteit
Mit jelent az irgalmasság? Kettős jelentés árnyalata van a szentírásban használt kifejezésnek. Egyrészt egy ösztönös ragaszkodás, gyengédség, amely cselekedetekben is megnyilvánul. Másrészt tudatos, akart jóság.
Isten kinyilvánítja gyöngédségét, szeretetét, hűségét az ember iránt, az embernek is gyakorolnia kell az irgalmasságot. Isten az irgalmasság Istene.
Gyakorolni az irgalmasság tetteit. Ez jelenti a lehajló, felemelő szeretetet. Mindennek alapja egy kapcsolat, hiszen a szeretet mindig kapcsolatot jelent. Fontos, hogy tényleges segítség legyen, olyan, amit a másik be tud fogadni. Ugyanakkor tudjuk, hogy befogadni sem mindig könnyű az irgalmas szeretetet.
Az irgalmasság tehát azt jelenti, hogy megosztom azt, amim van. Ez nem csak anyagi dolog lehet. Az anyagi oldalon be kell tudnom osztani, ennyit tudok adni. Fontos, hogy olyannak adjak, akinek ténylegesen tudok segíteni. Itt kell a megkülönböztetés lelkét használnom.
Az irgalmasság testi és lelki cselekedetei között találhatunk olyat, amit meg tudunk tenni. Valamire mindannyiunknak van lehetősége. Mellé állás, jó szó, példaadás. Megoszthatom lelki gazdagságomat.
Az irgalmasság gyakorlása böjti időszakunk része. Odafordulni a másik emberhez, időt szánni rá. Felfedezni a rászoruló, a terhét csendben hordozó embert.
Keressük bátran, mire hív bennünket Isten a nagyböjtben! Kihez küld, kinek akarja rajtunk keresztül megmutatni szeretetét.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu