Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Évközi 17. vasárnap B év (2015.07.26.)

2015

Ti adjatok nekik enni!
Jézus látta az elcsigázott embereket, olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Tanítja és táplálja a hozzá siető tömeget. Hallgatóit megragadja a tanítás, ezért sem figyelnek arra, hogy van-e mit enniük.
A kenyérszaporítás csodája az Eucharisztiára utal. Jézus saját testével táplál minket. A kenyeret és a bort testévé és vérévé teszi, amelyben benne van emberi munkánk is.
Táplálni a körülöttünk lévőket. Erre küld ma minket Jézus. Milyen eszközeink vannak erre? Ki-ki felfedezheti saját képességeit, lehetőségeit. Ugyanakkor kísértés lehet, ami megfogalmazódik a csoda elbeszélésénél: van valamink, de mi az ennyinek? Érezzük, tapasztaljuk, hogy saját erőnk kevés az ínség csillapításához. A kísértő azt sugallja, hogy ne is próbálkozzunk, úgyse sikerül, egyedül nem megyek semmire, kár is elkezdeni. A másik, amit a kísértő sugall, a sült galamb effektus. vagyis meglesz anélkül, hogy tennem kellene valamit.
Az evangélium abban erősít meg, hogy ha azt a keveset odatesszük Jézus elé, ő táplál és erősít majd sokakat. Ha csak a magam erejében bízom, valóban kevés leszek ahhoz, hogy sokakat segítsek. Jézussal együtt már menni fog.

2012

Ti adjatok nekik enni!
Kétféle szélsőséges gondolkodásmódot tapasztalhatunk. Az egyik azt vallja, hogy mindent meg tudok oldani, nincs szükségem segítségre. Ez elbizakodottsághoz vezethet. A másik, hogy semmire nem vagyok képes. Ez kishitűségre vezet. A helyes gondolkodásmód azt jelenti, hogy tudom, mire vagyok képes, és mire nem.
A kenyérszaporítás csodájában felmerül az a kicsinyhitűség – mi ez ennyinek – de a megoldás is látható. Az a kicsiny, ami van, az öt kenyér és két hal, Jézus erejéből elegendő lesz. Ha tudom, hogy kevés, amim van, tehetségem, erőm, képességem, lehetőségem, de ezt a kicsit Jézus elé viszem, akkor elegendővé válik.
A jánosi elbeszélésben Jézus osztja ki a kenyeret. A másik három evangélista elbeszélésében Jézus odaadja a megáldott kenyeret a tanítványoknak, ők osztják ki, és a kezük között szaporodik a kenyér. Jánosnál az apostolok tanúi a csodának, a szinoptikusoknál részesei is, hiszen az ő bizalmukra is épített Jézus. A jánosi – kicsit passzív – tanítványi magatartás a csodavárás felé terelheti az erőfeszítéstől, bizalomtól menekülő embert. A többi elbeszélésben szereplő tevékeny részvétel arra ösztönöz, hogy merjük elkezdeni, merjük kicsinységünket Jézus elé tenni, rábízni az eredményt, a sikert, esetleg akár a csodát is.
Az új evangélizáció is valami hasonlót vár tőlünk. Kezdjük el azt, amire képesek vagyunk. Egy beszélgetés, egy apró figyelemfelhívás, egy kérdés, hogy régen láttalak a templomban, elindíthatja a másikat, az Egyház felé mozdíthat.
Jézus az, aki megszaporítja a kenyeret, a bizalmat, a jó szót, a szeretetet. Tulajdonképpen miért nem kezded el?Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu