Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Mindenszentek ünnepe (2015.11.01.)

2015

Szentjeink ragyognak Isten országában
Szent Bernát apát írja: „Ami engem illet, meg kell vallanom, hogy a róluk való megemlékezés hő vágyat gyullaszt bennem.
Az első ilyen vágy, amelyet ez a szentekről való megemlékezés bennünk felkelt, vagy még jobban megerősít, az, hogy élvezzük boldogító közösségüket, és méltók legyünk az üdvözült lelkek társaságára égi otthonukban. (…) A másik ilyen vágy, amelyet a szentekről való megemlékezés gyújt bennünk, arra irányuljon, hogy miként ezeknek a szenteknek megjelent maga Krisztus, a mi életünk; ugyanúgy jelenjék meg nekünk is, és így mi magunk is jelen lehessünk Krisztussal az ő dicsőségében.”
Mindenszentek ünnepe felfelé emeli tekintetünket. Az odafönt valókat keressük. Megerősödünk abban, hogy szabad utunk van az Atyához. A szentek nagyszerű példája sarkall minket, tudatosítja bennünk, hogy az örök élet országa nem valami elérhetetlen, nem csupán vágyálom, hanem élő valóság, ahová mi is eljuthatunk, ahol nekünk is helyet készít Mennyei Atyánk.
Ha ez a vágy él bennünk, akkor könnyebb lesz keresztényként élnünk. Jobban fogunk tudni tanúságot tenni. Láthatóbbá válik bennünk, rajtunk Isten szeretete.
A mai ünnep legyen alkalom arra, hogy felszítsuk lelkünk tüzét, újra lángolóvá váljon hitünk, erősödjék reményünk, tökéletesedjék szeretetünk.
Ha ez megtörténik, akkor a holnapi halottak napja nem egy gyásznap lesz, hanem a hálaadás napja azokért, akik előttünk jártak, akik jó példájukkal erősítettek minket.
A mai ünnep fénye bevilágítja a holnapi napot, ragyogóvá teszi hétköznapjainkat is, beragyogja egész életünket

2009

Szentjeink ragyognak Isten országában
Isten minden embert üdvözíteni akar. Ezért nem engedi elfelejteni az idő múlását. A zsoltáros ihlette fohász fakadjon szívünkben, hogy az odaérkezéskor meglássuk Isten dicsőséges arcát, és hálát adjunk neki rajtunk végbevitt csodáiért.
Mindenszentek ünnepe azokra irányítja tekintetünket, akik már ezt teszik. Megszámlálhatatlanul sokan vannak, nem csak a boldoggá és szentté avatottak, hanem elődeink mind, akik kegyelmet találtak Istennél, és fehérre mosták ruhájukat a Bárány vérében. Mindannyian, ők a mi bátorító példaképeink és hathatós közbenjáróink. (v.ö. Adoremus)
Mindenszentek ünnepében az égi aratást ünnepeljük. Tekintetünket az égre emeljük, hogy meglássuk Isten erejét, kegyelmét, szeretetét. A szentek nagyszerű példája sarkall minket, hogy a magunk életét egyre jobban Isten akarata szerint alakítsuk. Merítsünk az ő életükből bátorságot, kitartást, hogy érdemes vállalni a küzdelmeket, erőfeszítéseket!Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu