Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Évközi 16. vasárnap C év (2016.07.17.)

2016

A jobbik rész
Márta és Mária története kapcsán felfedezhetjük magunkban. hogy egyszerre vagyunk Márták és Máriák.
A bennünk lévő Márta a szolgála szellemét éli meg. Meglátja, mit segíthet, mit kell megtennie. Úgy éli meg Isten szeretetét, hogy energiáit, képességeit, tehetségét igyekszik mások szolgálatába állítani. Nyilván sokszor apró dolgok ezek. Nem feltűnő, magamutogató tevékenység. Ugyanakkor veszély, hogy túlpörgünk, hogy csak a tevékenységben látjuk értékességünket, életünk értelmét. Mária pedig élvész bennünk, eltömődik, rosszabb esetben elszakad a mennyei köldökzsinór.
A bennünk élő Mária keresi a csendet, a békességet. Igyekszik időt adni az Istennek, meghallgatni a másik embert. Nehézség lehet benne, hogy a napi feladatokat el kell látni, az állapotbeli kötelességeket el kell végezni.
Meg kell tehát látnom, mikor melyikre van szükség. Meg kell találnom a helyes arányokat életemben. Ez persze változhat
A mai kor veszélye a nyughatatlan ember. Folyamatos tevékenységre sarkall minket a közszellem. Nem tudunk lassítani, elvcsendesedni. Emiatt viszont kapcsolataink kiüresednek, ellaposodnak.
Ki vagyok én a történetben? Tudok-e csendet teremteni magamban? Tudok-e időt szánni Istenre és a mellettem élő emberre?
A jobbik rész azt jelenti, hogy megtalálom a helyes arányokat életemben.

2013

Isten szavának hallgatásából fakadhat tevékenységünk
Márta és Mária alakja, akik János szerint Lázár testvérei, életünk két vonulatát jelenítik meg. Hiszen jól tudjuk, hogy szükség van a szolgálatra, szükség van a másokért való tevékenységre, irgalmas szeretetre. Erre tanított múlt vasárnap az irgalmas szamaritánus története.
Mária a jobbik részt választotta. Odaült Jézus lábaihoz, és hallgatta Őt. Ha valóban Jézus szándéka szerint akarom végezni szolgálatomat, először üljek oda lábaihoz, és hallgassam őt. Ahogy Kalkuttai boldog Teréz is tette, és teszik nővérei ma is napról napra. Mit jelent ez? Napom induljon imával, Szentírás olvasással. Lehet, nem könnyű beilleszteni, de megéri az erőfeszítés.
Életünkben rendre változik az imádságra és tevékenységre fordított idő aránya. Ha sikerül ebben a helyes arányokat megtalálni, a szolgálat és a szemlélődés, Istenre figyelés helyes arányát, akkor sokkal többre leszek képes. Az imára, csendre adott idő sokszorosan térül meg.
Megállva kicsit ezen a vasárnapon gondoljam végig, mennyi értékes időt adtam az elmúlt héten – hónapban annak, aki a legfontosabb számomra? Mi az, vagy ki az, aki a legtöbb időt kapja tőlem? Helyes-e életemben a csend, a másikra figyelés és a tevékeny munka aránya? Tudom-e tudatosítani a dolgozni már kevesebbet bíróban, hogy imádsága ugyanolyan értékes tevékenység, mint a folyamatos cselekvés ?
Márta és Mária alakja bennem egymás mellett él. Folytonosan küzd egymással. érdemes gyakran megállni, és hallgatni, mit akar ma tőlem Isten. Mária hallgatása Márta tevékenységét fogja erősíteni.

2010

Akik a jobbik részt választották.
Puskely Mária könyvének címe az evangéliumi történeten alapul, és olyanok életét mutatja be, akik Istennek szentelték életüket. A jobbik részt választották, vagyis figyeltek Isten szavára, és igyekeztek életüket Isten akarata szerint alakítani.
Márta és Mária alakja a bencés jelmondatot juttathatja eszünkbe: Imádkozzál és dolgozzál! A szerzetesek életében e két tevékenység minden napnak a része. Hogy milyen arányban, az az adott rend életmódjától, felvállalt feladatától függ.
Saját életünk ritmusát is e két tevékenység kell, hogy alakítsa. Minden napunk része az imádság és része a tevékenység; sok mindentől függ a kettő aránya. Mai rohanó, tevékenységi lázban égő világunkban a csendnek, a pihenésnek, az elidőzésnek igencsak megfogyatkozott az értéke. Ebből fakad, hogy alig érünk rá odafigyelni a másik emberre és életünk forrására, az Istenre.
A Távol-Kelet bennszülött segítő teherhordóiról mesélik, hogy egy rohanva megtett szakasz után leültek, hogy most megvárjuk, amíg a lelkünk utolér bennünket.
A nyár időszaka alkalmat kínál erre a megállásra, alkalmat kínál arra, hogy ráérjek a másikra, a családomra, hogy időt adjak Istennek.
Ha sikerül életemben a helyes arányokat megtalálni, a szolgálat és a szemlélődés, Istenre figyelés helyes arányát, akkor sokkal többre leszek képes. Az imára, csendre adott idő sokszorosan térül meg.
Megállva kicsit ezen a vasárnapon gondoljam végig, mennyi értékes időt adtam az elmúlt héten – hónapban annak, aki a legfontosabb számomra? Mi az vagy ki az, aki a legtöbb időt kapja tőlem? Helyes-e életemben a csend, a másikra figyelés és a tevékeny munka aránya? Tudom-e tudatosítani a dolgozni már kevesebbet bíróban, hogy imádsága ugyanolyan értékes tevékenység, mint a cselekvő tevékenység?Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu