Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Urunk színeváltozása (2017.08.06.)

2017

Felmenni a hegyre, a csendben szemlélni Jézussal életünket.
Érdekes az idei liturgikus év. Az évközi időben olvasott Máté evangélium két közeli alkalommal megszakad. Ma Urunk Színeváltozását ünnepeljük, amely a liturgia rendjében erősebb a vasárnapnál, két hét múlva pedig szent István király főünnepe lesz, amely, mint az ország fővédőszentje szintén a vasárnap helyébe lép.
A nándorfehérvári diadalra híre ezen a napon (augusztus 6.) ért Rómába. A pápa pedig hálaünnepül rendelte el a mai ünnepet.
Felmenni Jézussal a hegyre nem feltétlenül könnyű. El kell indulnunk Jézus hívó szavára, bár ebben mindig van bizonytalanság. Minden erőfeszítés csökkenti a lelkesedésemet. Mindig az első lépés a legnehezebb. De gyakran már út közben megtapasztalom, érdemes volt nekivágni.
A hegyen a kiválasztott apostolok bepillantást nyernek az isteni világba. A Jézussal való mély találkozásom szintén megadhatja ezt az élményt. Jó nekünk itt lennünk, jó nekünk Jézus közelében időzni. Minél több ilyen élményem volt, annál könnyebb nekivágni az útnak.
Ugyanakkor nem maradhatunk meg ebben a tapasztalatban. Életünk úton levés. A hegyről le kell jönni. Persze él bennünk a hegy élménye, ezért igyekszünk újra és újra, ha más módon is, találkozni Jézussal, időt szánni rá.
Minden vasárnap, ha komolyan vesszük, alkalmat adhat táborhegyi élményre, ilyen találkozásra. Merjünk tehát ma is kicsit megállni, elcsendesedni, hogy megláthassuk Jézust, megtapasztalhassuk, ki is Ő valójában!

2006

Felmenni a hegyre, a csendben szemlélni Jézussal életünket.
Moha a Tátrában, amint elmeséli, megéli az öt tó csendjét, és hazatérve furcsa lesz fülének az a „zaj”, amely indulása előtt mindennapos volt. Felmenve egy hegyre, eltávolodva a világ zajától egészen másképp kezd látni az ember.
A színeváltozás csodája erre az élményre vezethet bennünket. Péter, Jakab és János Megtapasztalja Jézus jelenlétét, igazi valóját. Kiszakadva a mindennapokból tudjuk mi is megtapasztalni, ki is valójában Jézus, láthatjuk meg őt teljes valóságában. Keressük ezt a csendes találkozást napi imáinkban, Szentmiséinkben, más csendes alkalmakkor.
Honnan ez az ünnep? A középkor gondolkodása az evangélium egy-egy eseményére igyekezett odafigyelni, így a színeváltozás eseménye is bekerült a liturgikus ünneplések sorába egyes helyeket. Az ünnep gondolata kifejezi, hogy jó Jézussal lenni, jó rendszeresen vele találkozni.
1456 augusztus 6-án érkezett a hír Rómába, hogy a keresztény hadak Nándorfehérvárnál megállították a török sereget. Ennek örömére, hálaadásként rendelte el a Szentatya, hogy az egész keresztény világ ezen a napon Jézus színeváltozását ünnepelje. Így válik ez az ünnep hálaünneppé, Jézus erejével diadalmaskodott a magyar sereg a török felett.
Ezen a vasárnapon magam részéről a ministráns zarándoklatért is hálát adok. Öröm volt megtapasztalni, hogy sokan vagyunk, hogy szerte Európában sokan vannak, akik szeretik az oltárszolgálatot. Öröm volt megélni az élő egyházat, amelyet a Lélek éltet. A következő hetekben szeretnék néhány morzsát az elhangzottakból átadni a hírlevélen keresztül.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu