Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

heti hírlevél elmélkedései

« Vissza

Évközi 08. vasárnap C év (2019.03.03.)

2019

A szív bőségéből szól a száj
Lukács evangéliumának nagy beszéd sorozata, amely hasonló Máté hegyi beszédéhez, az emberi kapcsolatokra irányítja figyelmünket. Ahhoz, hogy egymás felé forduljunk, arra van szükség, hogy meg tudjuk szólítani a másikat. Emberi voltunkhoz hozzátartozik a beszéd.
Érdekes figyelni a felnövekvő gyermeket, ahogy egyre többet ki tud mondani, ahogy fejlődik a beszéde. Ha szülei, családja sokat beszél hozzá, többet fog tudni mondani. Ha a fiatal sokat olvas, tanul verseket, növekszik a szókincse. Ha egyre többet lát, tapasztal a világból, növekszik kifejezőképessége. Mindez pedig a beszédét is segíteni fogja. Sokat elárul rólunk, mit és hogyan mondunk.
Ahogy nem könnyű szavakba önteni, amit el szeretnék mondani, úgy nem könnyű megérteni a másik embert. Odafigyelés, nyitottság szükséges hozzá.
A ma embere ugyanakkor állandó „zajban” él. Nem tud mit kezdeni a csenddel. Nehezen hallgatja meg a másikat, mert azt gondolja, azonnal megoldást kell javasolnia. Mindebből az következik, hogy nem engedi leülepedni a kapott benyomásokat, közléseket. Ezért sokkal nehezebben fog tisztán látni.
Ma próbáljunk meg kicsit csendben lenni, befelé figyelni! Keressünk a kezdődő nagyböjtben alkalmakat, amikor el tudunk csendesedni! Figyeljünk oda arra, mit és hogyan mondunk!Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu