Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

Versek

« Vissza

Illyés Gyula: Hű tükör (2014.06.20.)

Illyés Gyula: Hű tükör

Megsimogattam arcod.
Legyen tenyerem tükröd.
Lehet sokat kell tűrnöd,
Sok ránc-hozó kudarcot.
Arcod bőrével nézzed:
épen él ifjú képed
és szebben, egyre szebben
szótartó tenyeremben.


A nyár az esküvők évszaka. Június a papszentelések hónapja.
Szentelnek ezekben a napokban most is néhány papi hivatásra meghívottat, de még többen vannak azok a papok, akik ilyenkor hálatelt szívvel gondolnak vissza saját indulásukra.
Mai versünkkel őket köszöntjük.
Mivel kezdődik minden kapcsolat? Egy érintéssel. „ Megsimogattam arcod...” Persze nemcsak kézzel, hanem szavakkal, tettekkel, mosolyokkal is el lehet érni a másik embert. Még különlegesebb ez a találkozás, ha az egyik fél maga az Isten, aki nem fél hívni munkásokat aratásába. Bizonyára az Ő érintését nehezebb észrevenni, hosszabb idő kell, amíg tudatosul az érintettben, hogy most ő lett a megszólított. Talán ezért van az, hogy nem mindenki jelentkezik azonnal a szemináriumba érettségi után a meghívottak közül.
Aztán persze ez a hivatás se könnyű:
„Lehet sokat kell tűrnöd,
Sok ránc-hozó kudarcot.” Itt jövünk be, mi hívek a képbe. Segítünk-e papjainknak, ha látjuk, hogy gondok gyötrik őket? Hallgatunk-e szavukra? Megvalósítunk valamit prédikációjukból, vagy csak meghallgatjuk, mint a szentmise kötelező részét és már megyünk is tovább? Tiszteljük-e őket, vagy csak emberi botlásaikon, gyarlóságaikon rágódunk? Imádkozunk értük?
Végül a legfontosabb: elhisszük-e, hogy kezük között megy végbe a csoda minden szentmisén, válik testté a kenyér, vérré a bor? Vagy csak újabb ráncokat teszünk szavainkkal, tetteinkkel a már meglévők közé?
Olyan szép a vers utolsó mondata: „ szótartó tenyeremben” ! Hiszen hűséges az Isten, aki meghívott minket szolgálatára. Ő mindig megtartja szavát. Segítsük papjainkat, hogy ők is hűségesek tudjanak maradni választott hivatásukhoz egy életen át! (Boronkai Zsuzsanna)Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu