Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

Versek

« Vissza

Janus Pannonius Egy dunántúli mandulafáról (2015.03.20.)

Janus Pannonius Egy dunántúli mandulafáról
Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe' se látott,
Hősi Ulysses sem Alkinoos szigetén.
Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne,
Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein.
S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?


„A bűn baljós ösvényein, hol csak tévútra juthatunk” ma a torkosság állomásához értünk.
Torkosság – türelem
Az értelmező kéziszótár szerint torkos az, aki édességbe, nyalánkságba lopva belekóstol. Persze a kört itt is lehet tágítani, hiszen nem csak ételbe lehet lopva belekóstolni, hanem különféle élvezetekbe is. Mi húzódik meg e bűn mélyén? A türelmetlenség. A torkos nem bírja kivárni, amíg rákerül a sor. Most szeretné, rögvest, azonnal. Talán még az is ott bujkál benne, mi lesz, ha neki később nem marad, pedig úgy szeretne fogyasztani belőle. Mennyi mindennel így vagyunk! Jó lenne most azonnal kipróbálni, megszerezni, hátha később úgy hozza a helyzet, hogy nem tehetjük meg ezt. Az ilyenkor föl se merül bennünk, hogy lehet, azért nem kapjuk meg „hivatalosan”, nyíltan azt a dolgot, mert nincs is szükségünk rá.
A Bibliában gyönyörűen leírta a szent szerző, mindennek meg van a maga ideje, a gyűjtögetésnek éppúgy, mint a szétszórásnak. Próbáljuk megtalálni ezt az időt! Tegyünk mindent a maga idejében, és ne siettessük az óra mutatóit! Tanuljunk meg várni, miképp az Úr oktat minket a földműves képével, aki türelemmel vár, míg a korai és a késői eső megérkezik.
Ha lelassulunk, akkor talán olyan apróságokat is észre tudunk venni, mint Janus Pannonius. Kicsit nyitottabb szemmel kellene figyelnünk a körülöttünk lévő világot, amibe oly sok szépséget csempész bele nap, mint nap a Teremtő. Nekünk készíti, kezünkbe adja, mi mégsem vesszük észre, mert nincs időnk rá.
Ezen a héten figyeljünk meg egy természeti jelenséget, szép virágot, fát, madarat mindennap! Keressük meg a mi mandulafánkat, aki ott legbelül mozgat bennünk valamit!Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu