Főoldal
 Események
 Hirdetések
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Versek

« Vissza

Illyés Gyula A tárgyakkal (2015.06.12.)

Illyés Gyula A tárgyakkal

A tárgyakkal maradtam. Vélük
szólok végül, ha még beszélek.
Hang nélkül rajtuk át eresztem
magamhoz az emberiséget.

Halandó hetven-nyolcvan évig
nem növi ki az álnokságot.
Nyíltan szóltok tízezer évvel
bölccsé érett fejszék, lapátok.

Megköszönöm a szívességet,
amit e zord bolygón találok,

a kéznyújtást, amit fűrészek
kancsók és kilincsek, kináltok.

Bizonyára sokan ismerik az egyszeri gyerek kérdését, aki a templomban a szobrok között sétálva így szól: Nagypapa, ki az a bácsi, akinek kívül van a szíve? Elgondolkodhatunk a helyzeten, bár a választ azonnal rá tudjuk vágni: Jézus
Ma, Jézus Szívének főünnepén járjuk kicsit körül az emberi szívet! Tulajdonképpen mi is: egy tárgy, egy szerv, egy motor, amely ha megáll, nem létezünk többé? Mindannyian érezzük, hogy valami több ennél.
Legjobban talán a szívurna léte mutatja ezt. Van néhány ember ugyanis, akinek a teste halála után idegen földbe tér nyugodni. Ilyenkor azt szokta kérni még életében az illető, hogy a szívét vigyék haza, otthoni földbe temessék el. Jelezvén ezzel azt, hogy a szíve mindig hazahúzta, ott, legbelül mindig hű maradt, bár a körülmények nehéz helyzetbe sodorták.
Milyen volt Jézus szíve? Szelíd és alázatos, szavaiból tudjuk, hogy ott leljük meg lelkünk nyugalmát. Mi milyen sokszor megfeledkezünk róla mégis.
Illyés Gyula a tárgyakkal beszélget. Bizonyára szoktunk néhányan mi is. Jézus szívével szoktam-e társalogni? Észreveszem, ha valamivel meg bántottam őt? Kívül hordja a szívét, el szeretne rejteni benne minden embert, vonzani szeretne mindeneket. Hat-e rám? Hív-e, vonz-e? Szeretnék-e alakulni hozzá? Szeretnék-e én is szelíd és alázatos szívű lenni? Kérem-e tőle, hogy segítsen nekem ebben?
Egyedül nem megy. Ha magamra maradok végképp bezárul az életem. Ha krisztusivá szeretnék válni, akkor meg kell tanulnom beszélgetni vele. Akkor kell, hogy naponta ne csak embertársaimmal, állataimmal, virágaimmal, tárgyaimmal osszam meg érzéseimet, gondolataimat, hanem magával Jézussal is leüljek társalogni. Érdemes időnként szemlélni azt a kívülre festett szívet! Talán nem véletlen, hogy így ábrázolják! (Boronkai Zsuzsanna)Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu