Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Versek

« Vissza

Nemes Nagy Ágnes: Tanulni kell (2015.12.11.)

Nemes Nagy Ágnes: Tanulni kell

Tanulni kell. A téli fákat.
Ahogyan talpig zúzmarásak.

Tanulni kell. A nyári felhőt.
A lobbanásnyi égi-erdőt.

Tanulni kell a mézet, diót,
jegenyefát és űrhajót,

a hétfőt, keddet, pénteket,
a szavakat, mert édesek,

tanulni kell magyarul és világul,
tanulni kell mindazt, ami kitárul,

ami világít, ami jel:
tanulni kell, szeretni kell.
Adventi utunkon egy pillanatra megállít minket Ferenc pápa. A Szentatya december 8-án, kedden megnyitotta az irgalmasság évét. Ezzel kicsit mást helyez a középpontba, mint a közelgő karácsony ünnepe. Valójában fontos nagyon ez a megállás, ez a nézőpontváltás. Szemlélve az irgalmas Krisztus arcát talán mi is irgalmasabbá tudunk válni.
Ilyenkor advent elején, amikor a végső Úrjövet is előkerül, szembe találjuk magunkat az igazságosság – irgalmasság kérdésével. Szír szent Izsák a következőket írja: „Ne merészeld Istent igazságosnak nevezni, mert miféle igazság az, hogy mi vétkezünk, Isten pedig halálra adja értünk a Fiát?” Hogyan fohászkodik a zsoltáros? „…irgalommal gondolj reám!” Jobban szeretünk Isten irgalmában bízni, mint igazságosságában. De akkor nem kellene nekünk is kicsit irgalmasabbá válni?
Hogyan merek olyat kérni a másiktól, amit és sohase tettem meg? Miért várom el Istentől, hogy irgalmas legyen hozzám, amikor és sohase voltam az? „Amit nem akarsz, hogy neked tegyenek, vigyázz, te se tégy olyat soha másnak!” – olvassuk Tóbiás könyvében. Ha tovább visszük, eljutunk oda, hogy azt cselekedjem, amit én is elvárok a társamtól, ahogy ezt az evangéliumban olvassuk.
Mi kell ehhez? Tanulás. Gyönyörűen leírja Nemes Nagy Ágnes, mai versünk szerzője, mi mindent lehet és kell még megtanulnunk.
Legyen idei adventünk ennek a tanulásnak a kezdete! Kezdjük el megtanulni az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit! Aztán amit elméletben már tudunk, átültethetjük majd a gyakorlatba is. (Boronkai Zsuzsanna)Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu