Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

Versek

« Vissza

Bede Anna CSAK A FÖLDÖN VANNAK CSODÁK (2016.01.15.)

Bede Anna CSAK A FÖLDÖN VANNAK CSODÁK

Még hiszek abban, ami nincs.
Még hiszek abban, ami jó.
Hogy betéved és elvarázsol
váratlan a nem-várható.

Az üstököst műszerek mérik
a mérhetetlen téren át.
Az eget képletekbe fogták.
Csak a földön vannak csodák.

Ki faragta e tornyos oltárt,
e rothadáson-diadalt?
Milyen nyelvet beszélt? Mit érzett?
Kit ölelt? Mit hitt? Mit akart?

Már pora sincs, de él az álma:
gótikus templom-ív ragyog,
s engem sodornak áhítatba
a mozdulatlan angyalok.


Karácsonykor mindannyian gyermekké válunk. Amikor hull a hó, felidézzük a régi havazások, szánkózások pillanatait, jó érzéseit. Aztán minden szépen megy tovább, várjuk a tavaszt, a sok-sok hétköznapi csodát.
Érdekesen vagyunk összerakva mi emberek, mindig várunk valamit, jó esetben valakit. Aztán egy szép napon rádöbbenünk arra, hogy ami volt, azzal sosem voltunk elégedettek. Nehezen vagyunk kaphatók arra, hogy élvezzük a pillanatot, az aznap örömét.
Bede Anna kijelentése: „Csak a földön vannak csodák…” első pillanatban megdöbbentőként hat. De ha belegondolunk, a mondat mögé nézünk, rádöbbenünk, hogy nagyon is igaza van. A mennyországban majd nem várunk semmi mást. Ott már nem kellenek csodák, véletlenek, hiszen akkor majd színről színre látjuk Isten mosolyát.
Addig, amíg oda eljutunk, rengeteg teendőnk van. Az első: felfedezni minden napnak, minden pillanatnak a maga örömét. Úgy várni az eljövendő örök életet, hogy méltó lehessek rá. Most van az érdemszerzés időszaka, most kellene begyakorolni a lépéseket a mennyországban eljárandó örömtánchoz.
A második: elhinni, hogy minden szavammal, tettemmel közelebb vihetek másokat is az Úrhoz. Az apró jó, amit megtehetek önmagamért, a családomért, munkatársaimért, egyházközségemért, hazámért, hiányozni fog a végső nagy napon, ha én elmulasztom most megtenni.
A mostban, a mában ér össze, találkozik két feladatunk. Tudjuk, hogy mindennek megvan a maga ideje. Ajándékba megkaptuk a 2016-os esztendőt. Feladatunk, hogy érdemszerzőként tudjuk használni, ne csak a magunk, hanem embertáraink számára is. Ezt persze könnyebb megtennünk, ha észrevesszük a körülöttünk megszülető sok-sok apró csodát, meglepetést. Próbáljuk meg ma is nyitogatni a szemünket, hogy aztán tudjuk ezt a látásmódot alkalmazni egész éven át! (Boronkai Zsuzsanna)Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu