Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Versek

« Vissza

Pilinszky János: Egy életen keresztül (2016.05.20.)

Pilinszky János: Egy életen keresztül
Részlet
1
Mi törjük el, repesztjük ketté,
mi egyedűl és mi magunk
azt, ami egy és oszthatatlan.

2
Utána azután
egy hosszú-hosszú életen keresztűl
próbáljuk vakon, süketen, hiába
összefércelni a világ
makulátlan és eredendő szövetét.


Szentháromság vasárnapja lesz a hétvégén. A nagy misztériumot ünnepeljük, csodáljuk meg. A titok megfejtése sem mindig könnyű, de ott reményt adhat, hogy létezik valaki, aki tudja a megoldást. A misztériumoknál azért vagyunk nehezebb helyzetben, mert senki nincs ezen a földön, aki biztosan tudná a titok nyitját, megoldását.
Keressük, kutatjuk értelmünk számára mi is a Szentháromság. Pedig talán éppen itt rontjuk el. Erre figyelmeztet minket Pilinszky János is:
„Mi törjük el, repesztjük ketté
mi egyedűl és mi magunk
azt, ami egy és oszthatatlan.”
Miért megérteni, részekre szedni szeretnénk, és nem szemlélni, megcsodálni inkább? Miért az értelmünket helyezzük előtérbe érzelmeinkkel szemben? Miért nem engedjük, hogy Isten megvilágosítson bennünket?
A Teremtőnél nem lehet nagyobb a teremtménye. Olyan jó lenne, ha el tudnánk fogadni örömmel a helyünket ebben a felállásban! Ha nem amiatt keseregnénk, mi mindent nem érhetünk el embervoltunk miatt, hanem örömmel dicsőítenénk az Urat.
Minden szentáldozás bekapcsol minket az isteni létbe. Az isteni lét mindig Szentháromságos, így minden Szentmisében közelebb kerülhetünk a Szentháromság misztériumához. Ha engedjük, hogy Isten léte bearanyozza minden napunkat, előbb-utóbb megérzünk valamit ebből a titoknál is mélyebb valóságból.
Talán az lenne a legfontosabb, hogy ha megéreztük, ne akarjuk megérteni. Értelmünk ne gördítsen akadályt az isteni érzések útjába! Legyünk olyanok, mint a gyermekek, akik élvezik az életet, és mosolyogva ülnek Isten tenyerén.
Ezen a vasárnapon ne megérteni, hanem megszeretni próbáljuk a Szentháromságot! (Boronkai Zsuzsanna)
Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu