Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Versek

« Vissza

Nagy László: Elmentek tejfogaim (2017.06.02.)

Nagy László: Elmentek tejfogaim
Lángol a hajnali szél,
röpdös a rózsalevél,
tüzes a szilvafaág,
ó, csupa tűz a világ.

Nagy tüzes oltár az ég,
hallgatok égi misét,
feljön a tűzfejű nap,
úsznak aranysugarak.

Arcul vert engem a kín,
elmentek tejfogaim,
a Naphoz könyörgök én,
áldjon meg engem a fény.

Ne legyek boldogtalan,
fényekben ússzon hajam,
harmatok ragyogjanak,
fejembe szakadjanak.

Vasárnappal lezárul a húsvéti idő. Azonban mielőtt megkezdődnek a szokásos köznapok, még egy nagy születésnapot ünneplünk. Pünkösdkor, a Szentlélek kiáradásával megalakul az egyház. Döbbenetes belegondolni, hogy már több ezer éve létezik, él, fejlődik anyaszentegyházunk.
Még izgalmasabb, ha azt is hozzátesszük, hogy ebben a fejlődésben nekünk is részünk lehet.
Nagy László versében az „elmentek tejfogaim” szószerkezet arra utal, hogy felnőtté vált a költő. Sajnos, vagy hála Istennek mi sem vagyunk már gyerekek. Azonban ezzel felelősség is jár. A pünkösdkor kiáradó Szentlélek ajándékait, mi ugyanúgy megkaptuk a bérmálás szentségében, mint annak idején az apostolok. Ekkor váltunk keresztény értelemben igazán felnőtté. Ebből az következik, hogy amint ők útnak indultak és hirdették a jó hírt: Krisztus meghalt a mi bűneinkért, hogy Istenhez vezessen minket; ugyanúgy nekünk is ki kell mozdulnunk nyugalmi állapotunkból.
Ez persze nem könnyű. De ha megfigyeljük a természetet: „ó, csupa tűz a világ.”, akkor látjuk, hogy minden a mi segítségünkre siet. A természet persze helyettünk nem beszélhet. Vannak mondatok, amelyeket csak mi mondhatunk ki. Olyan jó lenne már végre, ha mindenki megértené, hogy nem lehet abból megélni, hogy a másikra mutogatunk! Személy szerint én vagyok felelős a saját üdvösségemért, és segítenem kell mindazokat, akik rám vannak bízva.
Jó lenne, ha végre komolyan elhinnénk, hogy a Szentlélek nem véletlenül száll pont le ránk. Eszünkbe juttat mindent. De csak arról tudja lefújni a port, ami már bennünk lakozik. Éppen ezért meg kellene tanulnunk néhány számunkra fontos mondatot a Szentírásból, hogy idézni tudjuk, ha kell.
Az idei pünkösd legyen kicsit más, mint az eddigiek! Vizsgáljam meg magamat , mi az, amit én tehetek meg azért, hogy az örömhír minél több emberhez eljusson! (Boromkai Zsuzsanna)Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu