Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

Versek

« Vissza

Marék Veronika : A ház (2017.11.24.)

Marék Veronika : A ház
Építettem egy házat az asztal alatt.
Tető van fölöttem és körben falak.
Egy zsámoly az asztal,
egy kocka a szék,
egy párna az ágyam,
egy bélyeg a kép.
Én beleférek, a bútorok is jók,
de ha vendéget hívok,
a feje kilóg.


Ezért
nem kell az asztal,
nem kell a szék,
nem kell az ágyam
és nem kell a kép.
A vendég a fontos, hogy legyen helye,
és ne lógjon ki a feje!

Holnap szentségimádás lesz templomainkban. Nem ismeretlen ez a cselekvés számunkra. Most mégis nézzük meg mit jelent, ha más szemmel tekintünk rá, mint eddig.
Mi segít nekünk ebben? Természetesen a vers. Mai versünk igazi gyerekvers. Elsöprő lendülettel ragadnak magával minket mondatai. A jó az lenne, ha már a szentségimádás gondolata is akkora lendületet, lökést adna nekünk, mint Marék Veronika versében a gyermeknek a házépítés, átalakítás.
Mi is építettünk magunknak házat. Felnőttünk, megvannak a barátaink, szokásaink, napirendünk – mindaz, amitől biztonságban érezhetjük magunkat. Ez néha sok – semmire sincs időm, belefáradtam a cselekvésbe – mondjuk ilyenkor; néha pont elég. És persze akadnak olyan pillanatok, amikor van még időnk másra, másokra is.
De vajon a teltház tényleg értékes dolgokkal van tele? Befér még a vendég, nem lóg ki a feje?
Fontos-e, hogy mit mond nekem Jézus? Szeretném-e vendégül látni őt? Mert ha igen, akkor lehet, kicsit át kell alakítanom magamat. Meg kell néznem, mi az, ami lefoglal, gátol abban, hogy gyakrabban halljam hangját. „Isten szava eleven, átható és minden kétélű kardnál élesebb” olvashatjuk a Zsidó levélben. Ám ez csak a csendben tud hozzám megérkezni.
Próbáljam meg kicsit átalakítani lelkemet, hogy meghalljam az „Úristen szózatát”! A szívemmel, az érzelmeimmel keressem és figyeljem Őt holnap a szentségimádás alatt! Hagy érezhesse, hogy egy órán keresztül Ő, a vendég a fontos! Szórjak ki mindent, amit addig értékesnek találtam, de az Ő fényében értéktelennek látszik, hogy tényleg legyen a szívemben helye! (Boronkai Zsuzsanna)Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu