Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Versek

« Vissza

Nagy Gáspár: Ima (2018.01.12.)

Nagy Gáspár: Ima


Ima az, ami
templomi csöndben,
a lehunyt szemek mögöttiben
megtörténik –

és ima az, ami
mögött látszik a mécs örök fénye
és hallszik egyetlen orgonahang,
nem innen, hanem onnan.

Ami ima, az
már az elejétől a végéig
megfordítva is ugyanaz marad,
ugyanannak szóló szó –

és ami ima, az
mégis váratlanul nyílik ki
ég és föld határán,
akár egy szirmos ejtőernyő.

Kicsit olyan ez a vers, mint Isten válasza Mózes kérdésére: „Vagyok, aki Van” Az ima az, ami. De nézzünk egy kicsit a szavak mögé! Mit is jelent az az ami?
Templomi csend, lehunyt szemek – szoktam-e én is elidőzni „csak úgy” szép csöndben, valamikor a Szentmisén kívül a templomban? Keresem-e azokat a találkozási pontokat, amikor nincs szó, nincs közösség, csak én vagyok és a Mester? Odateszem-e elé a problémáimat, gondjaimat, vagy mindennel egyedül szeretnék megbirkózni?
Beszélek-e vágyaimról, örömeimről, terveimről vele, akitől megvalósításukban a segítséget remélem?
Váratlanul kinyíló ejtőernyő – itt a földön életünk örök küzdelem. Sokszor úgy érezzük, a mélybe zuhanunk, lehúz minket, maga alá temet a világ. Ilyenkor olyan jó lenne, ha eszünkbe jutna ez a kép! Hiszen ami az ugrónak a biztonságot jelentő ejtőernyő, számunkra az a gondviselő Atya szeretete. Ő nem engedi, hogy pusztulást lásson szentje, vigyáz ránk. utánunk nyúl, ha esetleg elesnénk. Fontos ezt tudatosítni magunkban, hogy ne csak értelmünk fogja fel, hanem alá tudjuk támasztani érzelmeinkkel is.
Az ima az, ami – ma próbáljam megfogalmazni őszintén, mit is jelent számomra az ima! Ma fejezzem be ezt a mondatot úgy, hogy igaz, őszinte legyen! (Boronkai Zsuzsanna)

2019.04.26.

Nagyon vártuk már húsvétot, a feltámadás ünnepét. Hosszú böjttel is készültünk rá. Talán összeszedettebben imádkoztunk, az irgalmasság különféle cselekedeteit is gyakoroltuk az elmúlt 40 napban.
Olyan jó, hogy végre megérkezünk ide! Kicsit jó megpihenni, élvezni az ünnep örömét. Ugyanakkor az is ott motoszkálhat bennünk, hogy most kellene megállítani az időt. Sokáig így maradni, ebben az allelujás, hangos ujjongásban.
Mit tegyünk, hogy ne kopjon meg már holnapra az ünnep fénye? Maradjunk kapcsolatban a Föltámadottal! Nem is olyan nehéz ez. Imádkozzunk, beszélgessünk vele naponta!
Mint mindig, most is segítségünkre siet a vers. Nagy Gáspár gyönyörűen megfogalmazza mi is az ima. Nekünk már csak alkalmaznunk kell.
(Boronkai Zsuzsanna)Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu