Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Versek

« Vissza

Weöres Sándor: Pletykázó asszonyok (2019.07.05.)

Weöres Sándor: Pletykázó asszonyok
Juli néni, Kati néni
-letye-petye-lepetye!
üldögélnek a sarokba,
jár a nyelvük, mint a rokka
-letye-petye-lepetye!

Bárki inge, rokolyája
-letye-petye-lepetye!
lyukat vágnak közepébe,
kitûzik a ház elébe
-letye-petye-lepetye!

Mindannyian ismerjük ezt a játékos, vicces költeményt. Az óvodában, ahol először hallottuk, talán leginkább a dallama fogott meg bennünket. Nem nagyon foglalkoztunk azzal, mi is lehet az a letye-petye-lepetye!
Felnőtt fejjel tudjuk, hogy pletykálkodni, a másikról rosszat mondani nem szép dolog. Mégis nagyon sokan olvasunk anekdotákat, ami tulajdonképpen az irodalmi pletyka. Valahol a szívünk mélyén megbújik a vágy, hogy többet megtudjunk a másikról.
Ma ezt szeretném kiemelni ebből a versből! A másikra figyelést, a ráérést. Milyen kár, hogy mi már nem szoktunk üldögélni csak úgy a ház előtti kispadon. Talán pad sincsen a lakóhelyünk közelében.
Milyen kár, hogy gyermekeink, unokáink nem egymást nézik, hanem a számítógépet, okos telefont. A sajnálkozásból nem terem semmi jó. Mutassuk meg a világnak, hogy mi keresztények tudunk egymásra figyelni! Legnagyobb kincsünk, titkunk, hogy van egy Mennyei Atyánk, aki állandóan figyel ránk. Tőle azt tanultuk, hogy az ember a fontos, a padon üldögélés, a másikra figyelés.
Itt a nyár, ne rohanjunk mindig! Jusson időnk az ücsörgésre, a beszélgetésre! Nem baj, ha 1-2 pletyka is belecsúszik.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu