Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Versek

« Vissza

Radnóti Miklós: Rózsa (2019.07.12.)

Radnóti Miklós: Rózsa

Egy bordóvörös könyv vagy-
Dús, csevegő szirmok lapjaid,
Melyek közt a szél borzolva lapoz...

Nehéz illatú, nedves szirmaid
Telítve vannak titkos regékkel,
Melyeket a múlt a földben hagyott...

Lapoz, lapoz szirmaid közt a szél,
– ember Pompás kötésed most nyílt ép' széjjel,
S elmeséli nékem amit olvasott...


Két szent ünnepe között vagyunk ma. Tegnap Szent Benedekre tekintettünk, holnap Szent Henrikre emlékezünk. Közben pedig tombol körülöttünk a nyár. Ilyenkor nyílnak a virágok, ontják illatukat, de pazar szépségükkel is megrészegítenek bennünket.
Szent Benedek regulájában megjelenik a hemina kifejezés. A nagy rendalapító, amikor megértette, hogy nem tudja szerzeteseit a borivástól eltántorítani, akkor furcsa szabályt állított eléjük. Azt mondta, mindegyikük egy heminányi bort ihat meg naponta. A hemina mindenkinél változó mennyiség, annyi, amennyi az Istenhez közelebb viszi az embert, nem eltántorítja tőle. Mai, élvezeteket habzsoló világunkban jó lenne ezt a szemléletet eltanulni Európa védőszentjétől!
Érdekes párhuzamot von Radnóti Miklós ebben a versében a jelen és a múlt között. A jelen a gyönyörű virág, az illatos rózsa, de miből táplálkozik ez a szépség? A múltból. Ahogy nekünk is szentjeink példájából kellene erőt merítünk életünk mindennapjaihoz. Lessünk el éppen ezért egy- egy ötletet tőlük, mint ahogy hajdanán testvéreinktől, szüleinktől, tanárainktól megtettük.
Utána pedig érdekes lehet elgondolkodni azon, hogy mit mesélnek a mi életünk lapjai, szirmai a kíváncsiskodóknak.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu