Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Hétköznapi evagéliumok és gondolatok

« Vissza

Évközi 34. hét péntek (2019.11.29.)

Evangélium:
Abban az időben Jézus a következő hasonlatot mondta tanítványainak: "Nézzétek a fügefát és a többi fákat! Amikor látjátok, hogy már hajtanak, tudjátok, hogy közel van a nyár. Ugyanígy ti is, amikor látjátok, hogy mindez bekövetkezik, tudjátok meg, hogy közel van az Isten országa. Bizony, mondom nektek: Nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik. Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak."
Lk 21,29-33


Elmélkedés:

Jelek ti, világ jelei,
ki tud titeket érteni,
egy ágacskát megfejteni?
Elvetjük a magot a földbe:
ki sejti, hogy lesz szár belőle?
Jelek ti, világ jelei,
biztosan bánunk veletek,
de nem bírunk megérteni.


Érdekes módon ma különféle körökben újra erősödik a végidővel kapcsolatos képek aktuális értelmezése. Keresik, vajon most jön-e el Krisztus. Ne feledjük, Jézus kifejezetten mondja: nem tudjátok sem a napot, sem az órát. Ha nem csak a mai szakaszt nézzük, hanem egyben az egész jézusi beszédet, láthatjuk, hogy a lényeges, hangsúlyos mondatok: az én igéim nem múlnak el, vagy állhatatossággal őrzitek meg lelketeket.
Készen vagyok-e a Jézussal való találkozásra? Hiszen számomra a világ vége halálom pillanata. Nem a világban lévő jeleket kell aggódva figyelnem, hanem üdvösségemmel kell törődnöm. Erre bíztat, ebben erősít meg a mai evangélium.

-----

Milyen sokszor szeretnénk különféle jelekből következtetéseket levonni, és milyen sokszor tévednek ezek a következtetések. Nem értjük pontosan a jeleket. Ebből az is következhet, hogy egyáltalán nem figyelünk a jelekre, de az is, hogy túlzott következtetéseket vonunk le belőle. Emberi kapcsolatainkat is milyen sokszor kísérik apró jelek. Sokszor ezek spontán jelzések, máskor tudatosak. Ha a másik észreveszi, és megérti, akkor segít, ha nem veszi észre, akkor ez eltávolít egymástól. Figyeljünk oda egymás jelzéseire! Tanuljuk meg, hogyan tudunk jelezni neki! És fedezzük fel a másik jelzésrendszerét! Ezek nagy segítséget adnak kapcsolatainkhoz. Isten is ad jeleket, ezeket is kereshetjük, és hitünk fényében megérthetjük. Szükség esetén a közösség, az egyház segít az eligazodásban.

-----Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu