Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Hétköznapi evagéliumok és gondolatok

« Vissza

Január 3 (2020.01.03.)

Evangélium:
Abban az időben, amikor Keresztelő János látta, hogy Jézus közeledik feléje, így szólt: "Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűneit! Ő az, akiről azt mondtam: Utánam jön egy férfi, aki megelőz engem, mert előbb volt, mint én. Én sem ismertem őt, de azért jöttem, és azért keresztelek vízzel, hogy megismertessem őt Izraelben." János azután így folytatta tanúságtételét: "Láttam, hogy az égből, mint egy galamb, leszáll rá a Lélek, és rajta marad. Én sem ismertem őt, de aki küldött, hogy vízzel kereszteljek, az mondta nekem: Akire látod, hogy rászáll a Lélek, és rajta marad, ő az, aki Lélekkel keresztel. Én láttam, és tanúskodom arról, hogy ő az Isten Fia!"
Jn 1,29-34


Elmélkedés:

Karácsony ünnepkörében újra a keresztelő áll előttünk. Rámutat Jézusra, bemutatja őt a népnek. Ebből a kis részletből megláthatjuk, hogy János Istenre nyitott ember. Tudja a feladatát, és elfogadja azt Istentől. Nem a maga dicsőségét keresi, hanem küldőjének a feladatát teljesíti. És éppen ezzel tesz igazán nagyot.
A ma emberét is tanítja János. Egyrészt legyek nyitott Isten szavára. Így az év elején kérdezzem meg tőle bátran, mit vár ebben az évben? Mit szeretne velem, rajtam keresztül tenni? Másrészt, ha megtaláltam a Krisztustól kapott feladatot, azt fogadjam el. A ma embere a maga dicsőségét keresi, önmagát akarja kiemelni, folytonosan a másik emberhez méri önmagát. Jézus nem azt fogja kérdezni, hogy a másik emberhez viszonyítva hova jutottál, hány embert győztél le, előztél meg. Jézus azt fogja kérdezni, megtetted-e azt, amit rád bíztam? Ma mit válaszolok neki?
-----

Alig fejeződött be karácsony nyolcada. A megtestesülés ünnepkörében vagyunk. Mégis Jézus nyilvános fellépésének előzményeit kezdjük olvasni. Ahogy Lukácsnál a születés elbeszélést megelőzi a keresztelő születése, úgy Jézus fellépése előtt is megszólal a keresztelő.
Jézus születésének ünnepe abban segít minket, hogy rámutassunk Jézusra. Mi már – valamennyire – ismerjük Őt. Tudjuk róla, hogy Ő az Isten Fia. Vele szeretnénk járni a hétköznapokban, róla szeretnénk tanúságot tenni életünkkel és szavainkkal.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu