Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

Hétköznapi evagéliumok és gondolatok

« Vissza

Évközi 03. hét péntek (2020.01.31.)

Evangélium

Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek:
„Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja hogyan. A föld magától hoz termést: Először szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor pedig a termés engedi, az ember mindjárt fogja a sarlót, mert itt az aratás.”
Majd folytatta: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan, mint a mustármag, amely, amikor elvetik a földbe, kisebb minden más magnál a földön. Mikor azonban elvetik, kikel és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Nagy ágakat hajt, úgyhogy az ég madarai az árnyékában laknak.”
Sok hasonló példabeszédben hirdette nekik az igét, mert így tudták megérteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Mikor azonban egyedül volt tanítványaival, mindent megmagyarázott nekik.
Mk 4,26-34


Elmélkedés
Isten Országa köztünk van, bennünk van. Működik, növekszik. Beléd hullott az Isten magvetése. Persze, próbálhatod elnyomni, de mégis, egyszer csak felüti fejét lelkedben a vágy, hogy oda tartozzam. Lehet, a mag kicsiny, lehet, lehetőségem kevés. Mégis, mert Isten munkálkodik bennem, általam, a mag terebélyes fává nőhet. Még az is lehet, magam nem látom az eredményt. Mi a fontos? Legyen nyitott a szívem, próbáljam újra és újra meghallani, mire hív az Isten.

Eredmény centrikus világban élünk. Azonnali eredményt szeretnénk látni. Ebben a gondolkodásban a magvető, a földművelő ember tevékenysége nem vonzó. Hiszen a magvetőnek várnia kell, ráadásul ez a várakozás tehetetlen várakozás. Elvetette a magot, és már alig tehet valamit a szárba szökkenésért. Egy-egy elvetett mag, ha van türelmem kivárni, sokszoros termést hozhat. Apró magot vetettem el, mégis hatalmas fává terebélyesedik.
Kapcsolatainkban is valami hasonló valósul meg. Ha van türelmem kivárni, akkor türelmem, odafigyelésem bőséges termést hozhat. Mennyire vagyok türelmes? Mennyire tudom Istenre bízni a gyümölcs termését, beérését. Kérjük hát bátram Istentől a türelem erényét, merjünk nyugodtan várakozni Istenre, szavának beteljesülésére.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu