Főoldal
 Események
 Heti liturgikus rend
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek
 Miserend
 Vendégkönyv
 Linktár

Hétköznapi evagéliumok és gondolatok

« Vissza

Húsvét 4. hete péntek (2020.05.08.)

Evangélium:
Búcsúbeszédében Jézus így szólt tanítványaihoz: "Ne nyugtalankodjék a szívetek! Higgyetek az Istenben, és bennem is higgyetek! Atyám házában sok hely van. Ha nem így lenne, mondtam volna-e: "Elmegyek, és helyet készítek nektek?" Ha majd elmegyek, és helyet készítek nektek, ismét eljövök, és magammal viszlek titeket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok. Hiszen ismeritek az utat oda, ahová én megyek!" Ekkor Tamás így szólt: "Uram, mi nem tudjuk, hová mégy; hogyan ismerhetnénk hát az utat?" Jézus ezt felelte: "Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem juthat el az Atyához, csak általam."
Jn 14,1-6


Elmélkedés:
Úton járunk, célunk az örök élet országa. Minden úton van bizonytalanság. Mégis az ember szívesen vállalkozik rá, mert kíváncsi arra a helyre, ahova tart.
Az örök élet felé tartunk. Sokat nem tudunk róla, de mert Jézus hív és vezet, szívesen megyünk. Ma egy villanást láthatunk meg az Atya házából. Sok hely van, nem fog kikerülni a megtelt tábla. Ugyanakkor van felelősségem, hogy haladok-e ezen az úton. Jézus maga az út, Ő vezet bennünket. Ezzel a bizalommal szeretnék tovább haladni az örök élet felé.
----

Amikor az ember messzi útra indul, van benne némi aggodalom. Minden sikerül-e? Minden kellőképpen elő van-e készítve? Ha a cél ismeretlen, ez a félelem nagyobb lehet. Végső célunk az örök élet, ahová vágyunk is, mert belénk van oltva, de félünk is tőle, mert tejesen ismeretlen területre érkezünk. Jézus ezért bíztat bennünket is ma, nem csak apostolait. Helyet készítek nektek, hogy ott legyetek, ahol én vagyok. Ismerős az út, amelyen haladunk, hiszen az maga Jézus. Ő vezet, mint Jó Pásztor, ő táplál, erősít az úton. Bízzuk rá magunkat ma is!

----

A mai evangéliummal már egy kicsit a vasárnapra is figyelhetünk. A mai és a holnapi evangélium lesz a vasárnap evangéliuma. Mindez így kicsit jobban átjárhatja szívünket-lelkünket.
Milyen a hitem? Hogyan állok a feltámadás hitével? Húsvét ünnepe megerősített bennünket. Az ünnep mindig képes megnyitni szívünket. Jézus hazavár, helyet készít számunkra. Országába szeretnénk eljutni.
Milyen úton járok? Ahhoz, hogy egy úton haladni tudjak, világosan látnom kell a célt, ahová tartok! Célunk az Isten Országa. Persze ez egy távoli cél, de az irányt látnom kell. Ezen az úton vannak-e közelebbi céljaim? Ami konkrét, amit el tudok érni, és ami a cél felé vezet.
Manapság sok hír, vélemény, álláspont elhangzik. Ezek alakítják saját ismereteimet, nézetemet. Úgy tűnik, a mai világban vélemény diktatúrában élnünk. Az számít, hogy valakinek mi a véleménye, de hogy ez az igazsággal milyen viszonyban van, az nem fontos. Ismerem-e, keresem-e az igazságot? Mi az alapja az igazságnak, amit követni szeretnék? Min alapul az értékrendem?
Ahol az ember együtt halad az igazság útján Krisztussal, ott már mindenütt megvalósul a bensőséges és örömteli élet.



Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu