Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

Hétköznapi evagéliumok és gondolatok

« Vissza

Július 03. - szent Tamás apostol (2020.07.03.)

Evangélium:
Húsvétvasárnap este a tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Iker, nem volt velük, amikor Jézus megjelent nekik. Később a tanítványok elmondták neki: "Láttuk az Urat." De ő így szólt: "Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem érintem ujjaimat a szegek helyéhez, és nem tapintom meg kezemmel oldalát, én nem hiszem!" Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok. Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett és köszöntötte őket: "Békesség nektek!" Tamásnak pedig ezt mondta: "Nyújtsd ide az ujjadat és nézd a kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívőt" Tamás így válaszolt: "Én Uram, én Istenem!" Jézus ezt mondta neki: "Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hisznek!"
Jn 20,24-29

Elmélkedés:
Tamás apostolt ünnepeljük, aki a hitetlen jelzővel illetünk. Nem hisz a többieknek, kifejezi vágyát, én is szeretnék találkozni a feltámadottal. Ugyanakkor kész is tenni azért, hogy a találkozás létre jöjjön. ott maradt a tanítványok között. A 8. napon vágya beteljesül.
Mit tanulhatunk Tamás hitetlenségéből? Egyrészt a türelmet. Jézus nem azonnal jön, várakozásunk kifejezi vágyunk komolyságát. Ma türelmetlen világunkban nem könnyű kivárni valamit. Másrészt megmaradni a közösségben, akkor is, ha ez nehéz, ha úgy tűnik, kimaradtam valamiből. Jézus a közösségen keresztül akar találkozni velünk, sokszor maga a közösség a megerősítő.
Mi az én bizonytalanságom a hittel kapcsolatban? Hogyan próbálom megerősíteni ezt a területet? Milyen a kapcsolatom a keresztény közösséggel?
----

Hányszor halljuk, vagy említjük, hiszem, ha látom. Mai racionalista világunkban ez még inkább előjön. Amit érzékszerveimmel felfoghatok, megismerhetek, az létezik. Mindez észrevétlenül leszűkíti látásunkat, bezár önmagunkba, bezár a földi létbe.
Tamásban nem azt a racionalista gondolkodást fedezhetjük fel. Ő vágyott találkozni Jézussal, bár még inkább földi módon. Erre utal, hogy megmarad a közösségben, hogy van türelme kivárni, míg a vágya teljesül.
Mennyire vágyom találkozni Jézussal? Tudok-e várni Rá, várni egy-egy dolog megvalósulására.
Egy másik terület, amelyet felfedezhetünk Tamás alakjában, hogy kivárja, amíg Jézussal találkozhat. Mai rohanó világunkban nehéz ezt megtennünk. Pedig a türelem egyre jobban szükségessé válik. Ahogy a virág bimbóját nem lehet erőltetni, hogy kinyíljon, ahogy a gyümölcs érését ki kell várni, úgy kell számos dologban türelemmel várni emberi kapcsolatainkban is.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu