Főoldal
 Érdekes gondolatok, elmélkedések
 heti hírlevél elmélkedései
 Versek
 Szentírási idézetek
 Hétköznapi evagéliumok és gondolatok
 Pápai üzenetek, beszédek

Hétköznapi evagéliumok és gondolatok

« Vissza

Évközi 16. hét, péntek (2020.07.24.)

Evangélium:
Miután Jézus megmagyarázta tanítványainak, hogy miért mond példabeszédeket, így folytatta: "Értsétek meg hát a magvetőről szóló példabeszédet! Akik hallgatják a mennyek országáról szóló tanítást, és nem értik meg, azokhoz eljön a gonosz, és elragadja mindazt, amit a szívükbe vetettek. Ez az a mag, amelyik az útszélre esett. A kövek közé hullott mag pedig az, aki meghallgatja ugyan a tanítást, és szívesen be is fogadja, de az nem ver benne gyökeret, csak ideig-óráig él. Amikor a tanítás miatt szorongatás, üldözés éri, csakhamar eltántorodik. A tövisek közé esett mag az, aki meghallgatja a tanítást, de a világi gondok s a csalóka vagyon elfojtja azt benne, és gyümölcs nélkül marad. Végül a jó földbe hullott mag az, aki meghallgatja, megszívleli a tanítást, és jó termést is hoz: az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik harmincszorosat."
Mt 13,18-23

Elmélkedés:
Mindannyiunknak ismerős a magvető példázata. Ma a példabeszéd magyarázatát olvassuk. A mag Isten igéje, én vagyok a befogadó. Milyen az én talajom? Az útszélre esett mag, amikor nem is érdekel. Az imádkozó, keresztényként élni igyekvő ember szíve bizonyára nem ilyen. A kövek a külső helyzetek veszélyeit rejtik. Amikor félek attól, mit fog szólni a másik. Vagy hátrány ér hitem gyakorlása miatt. Esetleg mindenki így csinálja. Ha már lehetőség van rá, nem foglalkoztat a hit szempontja. A tövisekben a belső nehézségeinket láthatjuk. Saját gyengeségeim, bizonytalanságom, határozatlanságom, félelmeim. Persze ez a kettő nehezen választható szét. Igyekeznem kell szívemet jó földdé tenni.
Mindezt ugyanakkor emberi kapcsolatainkra is alkalmazhatjuk. Milyen a meghallgatásom, a másikra való odafigyelésem. Ezen a területen talán nehezebb is mindent megtennem. Új és új helyzetekben újra erőt kell vennem magamon. Isten kegyelme azonban napról napra segít.Nagytétényi Plébánia
A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu